2012. július 25., szerda

Bor, mámor, Provence....(3.nap)


Reggel Arles-ban kezdtük a napunkat, ami 90 km-re volt Marseilles-től. Az idő nagyon jó volt, csodásan süt a nap, amúgy ez jellemző volt az előző két napunkra is:)
Szóval Arles...Itt megnéztük az Arénát, ami nagyon szép volt, csak éppen ezt is renoválják, úgyhogy a képek ezért félig lettek csak szépek. Mindenesetre végig sétáltunk, érdekes, hogy ez is mennyire gyönyörű és monumentális...Kr.e. I században építették és 21000 ember befogadására képes...Még ma is tartanak itt bikaviadalokat, azonban ezek nem olyan véresek, mint a spanyol bikaviadalok...talán a francia viadalok ebben különböznek, mindenesetre engem meglepett hogy itt is jellemző ez az általam spanyolnak hitt kuriózum. (katt kép és nagyobb leeeszz:)
Itt aztán sikerült a bazárok és azok kínálatában elmerülnünk, és a sok sok levendula szuveníreknél elcsábulnunk:) Dél körül beültünk egy pohár borra, hogy a provence-i mámort megtapasztaljuk és azt hiszem mondhatjuk, hogy igen jó érzés volt:) /kivéve sofőrünk alias apa:( /  
Ebédeltünk is nah ez a jó kérdés hogy mit,mert a csajszi english-e nagyon bad- volt már saját elmondása szerint, ami egyenlő volt azzal, hogy végig franciául karattyolt nekünk, de aztán valahogy megértettük egymást:) FInom volt, egy leveles tésztában sült zöldséges (cukkini, padlizsán) egyveleg volt kitűnő ízléssel fűszerezve, majd a tetején úgy véljük besamel mártás, sajt és szezámmag:)
Arles után Avignon szépségének “fogságába” kerültünk:) Ide még 40 km-t kellett utaznunk és már a hőmérséklet is 40 fok körül mozgott! A levendula illat csak úgy keringett mindenfelé, hiszen a bazárok tele vannak különféle ötletes szuvenírekkel, pl Levendula baba...
De találhatunk rengeteg levendula krémet, parfümöt, párnát, szappant, melyet olyan pompásan tudnak becsomagolni, hogy az embernek kedve lenne beleharapni:))) Ha már harapásnál vagyunk, most mindenki képzelje hogy milyen lehet egy levendula fagyi...nah megvan az íz??hát nekünk sem volt meg, mígnem........
sikerült megkóstolnunk!!:) Nagyon különleges volt, hűsítően hatott ránk az biztos:)
Avignon-ban a Palais de Papes (azaz a Pápák Palotája) bejárata egy szép nagy térről nyílik. A hatalmat monumentalitása jelzi..
Na és Avignon után aztán 20 km-t mentünk, hogy megcsodáljuk a Pont Du Gard-ot. Ez egy rómaiak által épített vízvezeték és elképesztően hatalmas és kitűnő állapotban megmaradt! Ezt tényleg érdemes megnézni!:)
Szintén egy 20 km-re volt Nimes, ahol még egy Aréna található. Érdekes mennyi aréna van Rómán kívül is, nem igaz? Kb 10 éve csodáltuk meg Pulában (Horváto.) az amfiteátrumot, s azután nem is hittem volna, hogy mééég van...és tessék egy nap kettő is:)) Ez szintén 21000 nézőnek tud helyet biztosítani. Szóval két város is “verseng” a képzeletbeli Franciaország Rómája címért, hát ellehet dönteni kinek melyik a szebb...
Amúgy itt a kettő között az lényeges különbség, hogy Nimes-ben az aréna jobban elkülönül a körülötte lévő épületektől, míg Arles-ban az arénára teljesen ráépült a város...
Azt olvastuk, hogy Nimesben nagyon jól megéltek a textíliákból, itt dolgozták fel a régió gyapjúját. Eleinte ezt a különleges varrást fehér láncfonalakból és kék keresztfonalakból álló különleges gyapjút denimnek nevezték. Már Londonban is így emlegették: denim, ami valójában de Nimes-t jelent, azaz Nimes-ből való. Mi pedig ugyebár farmernek ismerjük, főleg miután Levi Strauss jóó kis nadrágokat gyártott belőle:)
Nimes után pontosan fél 6kor egy kisebb meghökkenés jellemezte mindannyiunk arcát, mikor megláttuk hogy a GPS-közimsert nevén Lujzi- szerint 3. napunk végállomása és szálláshelye: Lloret de Mar - már Spanyolország!- 330 km-re van....ő ezt akárhogyis számoltuk 3 óra, és persze igazunk lett...Ezután kezdetét vette a minden élő és mozgó tárgy vagy ember szidása: az előttünk lévő lakókocsitól kezdve (aki amúgy állandóan tötyörgött, nem fért el a szűk utcácskákban), a renoválókon át ( ott köröztünk Nimes-ben is mert minden le volt zárva, fel van túrva az összes út), és persze végén én is felkerültem a listára mikor aprópénzt kerestem az egyik kapunál az autópályán (jóó kicsit szöszöltem az apróval,miközben mögöttünk vagy 20-an álltak hátt igen nagy a forgalom...vagy csak utánunk lett az?:)))) neeem....:)
A szállásunkat itt Lloret de Mar-ban 9-kor foglaltuk el véégre:))

Holnap pedig délelőtt Lloret de Marban tervezzük, hogy megmártózunk a tengerben, s aztán délután irány Barcelonaaa!:) Puszi mindenkinek otthon:) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése