2012. július 26., csütörtök

Viva la Barcelona (4.nap)


Na hahóó innen Barcelona-ból:)Mostmár itt vagyunk:)

Tegnap estéről még pár szóban...
Lloret de Mar-ban isteni Tapas-t ettünk, amely spanyol előételt jelent. A Mix Tapas nem más, mint egy rákból, kis szardíniából, és egyéb tengeri herkenytűkből valamint 4 féle krumpli féleségből álló falatkát! /igen akik ismernek azok már tudják, hogy én krumplit ettem krumplival, mivel nem szeretem a tenger gyülöcseit:) / ezután pedig Paella-t ettünk, ez is igazi spanyol különlegesség íme:

Ez amúgy hajaz a risottóra, de egészen más. Rizses, de mégis olyan spanyolos fűszerezésű, van tenger gyümölcseis, van csirkehusis, szóval mindenki találhat magának valót:)
A mai napunk elég “laza” volt, délelőtt fürödtünk a tengerben:) jóóó hideg volt, de nagyoon!!
Azután 69 km-rel arrébb utaztunk, Barcelonába. Itt pedig a Sagrada Família-t néztük meg , 3körül. (Tipp: aki ide szeretne látogatni/tervezi a jövőben, erősen ajánljuk az online jegyvásárlást, ugyanis mi így min 1,5 órás sorban állást spóroltunk meg!!:) Előtte rengeteg a turista és csak izzadnak a napon, míg ki nem állják a sort!Ezzel szemben az online ticket-es kapunál senki! ( két éve anyuék is 1,5 órát álltak jegyért sorba)
Mikor a parkolóházból kijöttünk, s egy utcával arrébb a Carrer de Mallorca-ra léptünk, ez a látvány fogadott bennünket:)

Igen, mint ahogy a képen is látszik nincs kész! Mióta anyuék itt voltak már haladt az építkezés, de még most is alig haladja meg a kész állapot 60%-t!!! Bizony, 120 éve készül már a Sagrada Família és alig van kész a fele az egésznek! Elképesztő, talán tényleg ez a legjobb szó, de egyszerűen hihetetlen amilyen pontossággal, s tudatosan van minden kiépítve, megtervezve!
A tervező amúgy Antonio Gaudi. Az érdekesség vele kapcsolatban az, hogy egészen kicsi kora óta reumája volt és azt javasolták neki az orvosok, hogy a levegő tisztasága miatt inkább a természetben tartózkodjon! Ezért nem átlagos gyerekkora volt, nem igazán volt gyerekek között, egyetlen szórakozása édesanyjával való sétái voltak. Anyukája rengeteget foglalkozott vele, mindig erdőbe vitte, sétáltak és a természetet tanulmányozták. Később aztán építésznek állt, s munkásságát a természet inspirálta. Egy olyan új stílust teremtett, ami eddig még nem létezett. Ha megnézzük a Sagrada Família-t akkor legelőször ami eszünkbe juthat az az, hogy olyan mintha az egész sárból, agyagból, mocsárból és iszapból volna. 
A Szent Családnak szentelt katedrális 4 homlokzattal rendelkezik. Ebből kiemelném a szenvedés homlokzatát, ahol olyan jelenetek kerültek megformálásra mint amikor Jézus vállán viszi a keresztet. Ez a homlokzat azért állt közel Gaudihoz, mert rengeteget szenvedett betegségei során és ezt szerette volna kicsit “belevinni” az egész megformálásába. 
Ha belépünk, akkor szóval talán leírhatatlan amit látunk! Biztosan vannak akiket annyira ez a monumentalitás és különlegesség nem nyűgöz le, de ez velünk nem így volt!Tátott szájjal vizsgáltuk a katedrális minden porcikáját, valami elképesztő ez a látvány! Ha felnézünk akkor úgy érezhetjük, mintha egy erdőben heveredtünk volna le és fölfelé bámuljuk a hatalmas fákat, ahogy szinte elérik az eget:) Gyönyörű....
Tényleg minden motívumot a természetből vett a tervezője, kívül egy-egy ablakon más-más évszakra jellemző gyümölcsök találhatóak. A teremtés történetét ábrázoló szobrokon kívül krokodilok, gyíkok is díszítik a homlokzatokat.  
Szerintem gyönyörű és káprázatos ezt élőben látni....:) Tényleg uralja a városképet és igazi szimbóluma Barcelonanak:)
Most vacsihelyet keresünk itt Barcelonában, holnap megnézzük a Nou Campot, aztán irány Valencia!



Puszi mindenkinek:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése