2013. július 23., kedd

Monaco-Grasse-Juan les Pins 4. nap

Üdv Mindenkinek immáron a francia riviéra gyöngyszeméről, Juan les Pins-ről:) A Francia Riviéra vagy Azúr-part (franciául Côte d'Azur) a Földközi-tenger partvidékének Marseille-től Mentonig terjedő szakasza, melynek hosszúsága kb. 120 km. 
Mostmár 1200 km-re vagyunk Dombóvártól:)

Reggel még Monacoban ébredtünk, ami nem tartozott a legkellemesebb ébredésünkhöz :)) A mi szobánk Csilivel, olyan pici volt, mintha egy hobbit párnak szánták volna. Még nekem is - törpillának- lelógott az ágyról a lába :D nem sokat aludtunk,mert ha én megfordultam, arra Csili is felkelt és fordítva. A légkondi erős volt, reggelre egy fejfájást szintén magunkénak tudhattunk. Mikor azonban felkeltem (emlékszem fél2 és 3-kor is :D és kikapcsoltam, akkor meg úgy izzadtunk mint egy ló :/)  A takarómról meg nem is beszélve. Hugi ugyanis álmában elbitorolta, csakúgy mint Pármában. 
Miután aztán felkerekedtünk, Monacoban töltöttünk még egy  kis időt és a Forma 1-es pályán is végig mentünk:) Fényképezkedtünk a Rascasse kanyarban és kávéztunk egyet a kikötőben :) Az idő már ekkor nagyon jó volt, és egyre csak emelkedett a hőmérséklet. A kikötő telis tele yacthokkal és láttunk olyan óriási ócenjáró hajókat is:) Nagyon nagy a forgalom a városban, lépésben lehet haladni bármerre is szeretnék menni.
Ezután a Gran Corniche Monaco utáni részén kocsikáztunk, 500 m magasan. Ezen a Julius Caesar ideje óta létező útvonalon, a gyönyörű tengerparton kívül más látnivalókat is találunk a francia Riviérán:  például a hegyekbe ékelődő hangulatos kis falvakat :)
Az utunk aztán Grasse-ba, az illat fővárosába vezetett. Cannes-tól körülbelül 15 kilométerre, Nizza közelében terül el. A parfümkészítés gyökereit ismerhetjük meg ebben a romantikus kis városban:) Itt termesztik Franciaország illatainak alapanyagául szolgáló virágok 2/3 részét. A jázmintermesztés rendkívül jelentős. Különböző parfürmériák emblémájába botlunk mihelyst beérünk Grasse-ba, amelyek mind-mind meglátogathatók. Páldául: Molinard, Fragonard, Galimard. Érdekesség, hogy Grasse-ban 40 üzem készít parfümöket többek között olyan nagy márkáknak, mint a Chanel, az YSL és a Dior. Mi sem voltunk rest és kiválasztottuk a legrégebbi parfümházat, a Molinard-ot. 1849-ben hozták létre ezt a családi vállalkozást, ahol ma 6 kis termecskébe nyerhetünk betekintést, ingyenes kis tárlatvezetéssel (franciául,de kaptunk kis angol füzetecskét) majd pedig a Shop-ban nézelődhetünk. Kínálatukban parfümöket, szappanokat (úgyhogy szappan mániások: Edus néni és szappan készítők: Zsani bőszen emlegetve voltak :):), gyertyákat, testápolási- és aromaterápiás termékeket találunk. Sajnos bent nem lehet fényképezni, de az internet segítségével igyekeztem a ma látott szappanokat idevarázsolni :) Az illatokat sajnos nem tudom, ezért ezt mindenkinek a fantáziájára bízom :)

Grasse után Juan les Pins-be vettük az irányt, ahol Best Western szállodánk elfoglalása után nagyot csobbantunk a tengerben:) Nagyon frissítő a víz hőmérséklete és szuper az idő is itt a Francia Riviérán:) Most több napot is itt fogunk dagonyázni (5 éjszakát) és alig várom, hogy tudósítsak mindenről :)
Holnap már a partról is teszek fel képeket és mindenféléről, de ma remélem elég lesz a lemenő nap fényében egy fotó rólam egy pohár Camparival :) 
Mindenki egészségére!
Puszi jó éjt vagy éppen jó reggelt, ki mikor olvassa :)




2 megjegyzés:

  1. Jó hűsölést és vigyázzatok egymásra! :) Erre is nagyjából ilyen jó az idő, a melegrekordok dőlögetnek majd hétvégén, úgyhogy majd én is indulok a vízpart közelébe - ha csak Orfűig is, de az is víz! :D Puszedli Nektek! :)

    VálaszTörlés
  2. Szupcsiii:) Örülünk neki, Neked is jó fürdőzést, puszilunk mindannyian:):) Ma volt rendőr jelenlét a parton nem is akármiért, uh emlegettünk! Ma beszámolok!:) Pusziii:)

    VálaszTörlés